Artikel uit 2020 van BN de Stem Breda

Daar in het kleinste café van Breda... reserveren de stamgasten alvast een barkruk

BREDA - Hoe houd je een piepklein café draaiende in anderhalvemetertijden? Ton van Beugen van bar Le Petit in Breda ziet ondanks alle beperkingen mogelijkheden.

"Al 27 jaar runt Ton van Beugen in zijn eentje het knusse cafeetje op de hoek van het Van Coothplein en de Keizerstraat, tegenover de Mezz.

Officieel is Bar Le Petit het kleinste café van Breda met een oppervlakte van 36,11 vierkante meter.

En het enige onder de 40 vierkante meter.”

Ton van Beugen is eigenaar van het kleinste café van Breda, Le Petit. Hij hoopt als hij weer open mag een extra groot terras voor zijn zaak te kunnen zetten, uiteraard met voldoende tussenruimte.© Pix4Profs / Johan Wouters

Zes man

Dat zou conform de strenge regels betekenen dat als vanaf 1 juni de cafés en restaurants weer open mogen, er hooguit een man of zes binnen kan zitten of staan. ,,Helaas kunnen niet alle kleine cafés dat zeggen, maar ik heb een vrij grote ruimte vóór mijn zaak”, meldt Van Beugen. ,,Ik ga volop gebruik maken van mijn terras, uiteraard hopend op een mooie zomer. Met buurvrouw Heidi, de eigenaresse van kapsalon Haarfijn, heb ik al afgesproken dat ik het terras ook bij haar voor de deur mag doortrekken. Haar klanten, die buiten moeten wachten, kunnen dan zo lang bij mij komen zitten.”


Maandag hadden exploitanten van het Van Coothplein met de Bredase tak van Koninklijke Horeca Nederland een vergadering. Ton van Beugen: ,,We hebben onder meer de hoop uitgesproken dat we ook wat meer ruimte naar voren mogen pakken voor onze terrassen. Ik verwacht dat de gemeente daar soepel mee omgaat. In verband met de veiligheid van de terrasgangers zou het wel mooi zijn als er hier voortaan alleen nog fietsers mogen rijden, geen gemotoriseerd verkeer.”

Toilet

De praktijk zal uitwijzen hoe de eigenaar van de éénmanszaak het beste te werk kan gaan. ,,Misschien moet ik midden op het terras een afzettafel plaatsen, waar ik de bestellingen neerzet. De klanten kunnen die dan daar afpakken. En ik neem aan dat de klanten binnen gebruik kunnen blijven maken van mijn toilet.”


Die klanten moeten volgens protocol wel vooraf reserveren, en dat is bepaald niet gebruikelijk bij een kroegje als Le Petit, waar in betere tijden klanten vaak juist spontaan aanschoven. Dat mag straks niet. ,,Ik moet als een soort Bromsnor hier rond gaan lopen”, grinnikt Van Beugen. ,,Ik denk dat het een vrolijke chaos wordt. Toen premier Rutte dat bekend maakte, kreeg ik meteen appjes van klanten die een barkruk wilden reserveren. Ach, we kunnen er maar het beste met humor mee omgaan. Want gastvrijheid en humor, daar gaat het om in de horeca.”

Openingstijden (uit Coronatijd)

Goed nieuws voor de vaste klanten is dat Bar Le Petit de openingstijden gaat verruimen. Normaal gesproken is de bar van woensdag tot en met zondag open vanaf 17.00 uur. ,,Ik ga optimaal van het terras profiteren. Ik denk eraan om steeds al om 13.00 of 14.00 uur te beginnen. Als ik op die manier in ieder geval een deel van mijn normale omzet draai, kan ik wel blijven bestaan. Wat dat betreft, houd ik mijn hart vast voor mijn collega’s met grotere zaken en veel personeel.”

Lange werkdagen

Dat worden wel lange werkdagen voor Van Beugen, beseft hij. ,,Geeft niet, ik heb in feite net twee maanden vakantie achter de rug. Al klopt dat niet helemaal, ik heb het café van boven tot beneden schoongemaakt en geschilderd. Ik ben er klaar voor.”

Artikel uit 2021 van indebuurt.nl Breda

Café-eigenaar Ton van Beugen over Tranen van van Cooth: ‘NS wilde extra treinen inzetten’

Ton van Beugen is al 27 jaar eigenaar van Le Petit, het kleinste café van Breda. Klein of niet, gezellig is het er altijd volgens hem. En zeker met Tranen van Van Cooth, dat op zaterdag 27 augustus voor de achttiende keer plaatsvindt (2022). De afgelopen jaren heeft Ton als een van de organisatoren een flink aandeel gehad in het opzetten van het festival. Een mooi moment om terug te blikken op de hoogtepunten.


“Er is zo veel gebeurd de afgelopen jaren. Een hoogtepunt is echt moeilijk kiezen.” De eigenaar van Le Petit noemt na even nadenken een paar optredens. “Ik weet nog ik een paar jaar geleden iemand echt goed hoorde zingen. Dat was Mart Hoogkamer. Leuk om te zien dat die jongen het zo ver heeft geschopt.”

Bijzondere optredens

Ook het optreden van de Maastrichtse zangeres Beppy Kraft vond Ton fantastisch. “Je ziet dat Brabant toch wel iets heeft met Limburg en veel mensen werden er extra enthousiast van. Ze lieten extra van zich horen”, zegt Ton. Toch is er volgens de eigenaar één artiest die er bovenuit stak. “Onze eigen Corry Konings natuurlijk. Ze zong zo verschrikkelijk goed en als ze dan ook nog uit je eigen stad komt, dan is dat helemaal bijzonder. Zij zorgde ook voor een goede sfeer op het plein.”

Bijzonder verzoek

“Tranen van Van Cooth is het snelstgroeiende evenement in Breda”, geeft Ton aan. De eerste edities waren nog klein en werd er op een klein podium opgetreden, maar jaren later kwam er een groot podium te staan. “Uiteindelijk kwamen er zoveel mensen op het evenement af, dat wij als organisatoren een verzoek van de NS kregen. Zij vroegen of het noodzakelijk was om extra treinen in te zetten”, vertelt Ton. “Zij hoorde dat Tranen van Van Cooth een groots succes was. Uiteindelijk hebben ze het niet gedaan, maar dit zijn wel leuke dingen om mee te maken.”

Warmte

“We hebben ook een jaar meegemaakt dat het 35 graden was”, vertelt de eigenaar van het restaurant. “Ik weet nog dat we problemen hadden met het koelen van bier, omdat installaties niet meer werkten. We hebben toen alles met ijszakken gekoeld. Dat was wel echt een gedoe. Maar gelukkig is alles goed gekomen, met dank aan alle vrijwilligers en werknemers achter de bar.”